Myggor i Thailand, aggressivare och giftigare?

Myggmedel i Thailand - RESA MED BARN

Är Thailändska myggor mer aggressiva än Svenska mygg? Varför blir myggbetten större och kliar mer än de bett du får av myggorna hemma? Vågar du använda de inhemska myggmedlen som finns att köpa i Thailand? Läs mer om hur du skyddar dig och dina barn mot myggorna i Thailand. 

Läs mer om generella råd för myggmedel och användning av myggmedel på barn. Eller läs ännu fler tips om att resa med barn i Thailand.

Myggor och sjukdomar i Thailand

När man reser i Thailand finns det en viss risk för Malaria, men i stora delar av Thailand är Malaria så gott som utrotad. De sjukdomar som kan spridas genom myggorna i Thailand är Denguefeber, Malaria och Japans encefalit (som är extremt ovanlig). Vid ”normalt” turistande i Thailand är risken minimal att bli smittad. Men det finns också fall av Denguefeber rapporterade från till exempel populära semesterorter i Thailand t.ex. Koh Lanta.

Symptomen på denguefeber är liknande en influensa med feber. Om man tidigare blivit smittad av denguefeber är det farligare om man blir infekterad igen. Även Malaria ger liknande symptom.

För speciella resenärer, t.ex. biståndsarbetare i icke turistområden i Thailand bör vaccinationsprogrammet läggas upp av en infektionsspecialist. Gravida och barn under 2 år ska undvika att vistas i områden i Thailand, där det finns risk att smittas av malaria på grund av den ökade risken för komplikationer.

Myggmedel stoppar de Thailändska myggorna

Man kan inte vaccinera sig mot malaria eller denguefeber så för bägge sjukdomarna gäller det att man arbetar förebyggande och förhindrar myggbetten genom att skydda sig mot myggorna i Thailand. Det går att vaccinera sig mot Japansk encefalit, men det behövs normalt inte för en vanlig turistresa till Thailand.

Även om det inte är stor smittorisk så kan de ändå vara nog så irriterande med de små blodsugande flygmaskinerna och speciellt om någon i familjen är överkänsliga mot myggbett. Det bästa sättet att skydda sig mot myggor är att använda myggmedel, men ljusa kläder, luftkonditionerade utrymmen och myggnät hjälper också till att hålla myggen borta.

För att slippa kliande myggbett med eventuella sår som följd, kan det vara en god idé att skydda sig med ett effektivt myggmedel under Thailandvistelsen. Tänk på att följa appliceringsråden på förpackningen. Det finns speciella råd för användning av myggmedel på barn. Läs gärna mer om applicering av myggmedel på barn.

Lindra myggbett från stygga myggor

Om du råkat möta de Thailändska myggorna och i ett obevakat ögonblick blivit biten kan du lindra klådan med medlet After bite eller andra medel med ammoniak. Medlet värmer bettområdet vilket hjälper till att neutralisera ”giftet”. Är du allergisk eller extra känslig kan du ta antihistaminer i förebyggande syfte som t.ex. Kestine som mildrar effekten av myggbetten.

Är Myggor i Thailand mer aggressiva?

Det är faktiskt så att olika myggarter är olika aggressiva. Stickmyggornas beteende när de skall försöka ta blod varierar mellan arter. Flertalet stickmyggarter i Sverige är rätt försiktiga när de närmar sig ett ”byte” – de flyger nära och undersöker var de ska landa. När de väl landat på huden så har de ett ”freeze-beteende” då det sitter helt stilla en stund, sedan går de sakta runt och letar rätt på 
var de vill suga blod. Dessa myggor uppfattas inte som aggressiva och det är lätt att slå bort dem innan de hinner bita och suga blod. Några Svenska stickmyggarter har ett helt annat beteende – det flyger snabbt fram, sätter sig på huden och biter direkt. Dessa myggor uppfattas som väldigt aggressiva.

I Thailand finns en del arter av stickmyggor som är vanliga i bebyggda områden som kan vara väldigt besvärliga eller aggressiva. Främst handlar det om Aedes albopictus som är en väldigt liten stickmygga som även kan sprida virusinfektioner (denguevirus och chikungunyavirus) till människor. Så ja, man kan säga att myggor i Thailand är mer aggressiva än de som finns i Sverige.

Blir myggbetten större av myggor i Thailand?

Myggbett eller egentligen saliven från myggan, ger främst upphov till en så kallad cellulär immunreaktion dvs vita blodkroppar som tar sig fram till bettstället och gör att det svullnar och kliar. Det cellulära immunminnet är mycket trögt och det tar tid att utveckla en viss immunitet som dämpar reaktionerna på myggbetten. Man brukar utveckla en viss immunitet mot de stickmyggor man ofta drabbas av, men i ett nytt land som till exempel Thailand drabbas man av myggbett som immunsystemet inte varit med om tidigare – då kan reaktionerna bli rätt kraftiga. Så myggen i Thailand är inte giftigare men viss risk att de kan ge kraftigare reaktioner. Många som semestrar i Thailand vittnar om att myggbetten blir större och stannar kvar längre.

Köpa myggmedel i Thailand eller Sverige?

Vad gäller val av myggmedel så kan du välja att köpa med dig myggmedel från Sverige eller köpa myggmedel på plats i Thailand. Myggmedlen i Thailand och Sverige innehåller samma aktiva ämnen och är därför lika effektiva på myggorna i Thailand som i Sverige, men det kan vara bra att uppmärksamma att myggmedlen i Thailand ofta har en högre koncentration än de myggmedel som får säljas i Sverige.

Ett svagare myggmedel är normalt lika effektivt som ett starkare myggmedel, men dess effekt varar inte lika många timmar och behöver därför appliceras tätare. I Thailand är klimatet fuktigare och du svettas kanske mer, så för att få ett effektivt skydd mot myggorna i Thailand kan du behöva applicera myggmedlet tätare än här hemma.

Om du tycker om innehållet, dela det gärna med dina vänner!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *