Mamma jag vill åka Talland – om att lära för livet

Vi kom för några veckor sedan tillbaka från en fantastisk semesterresa i Thailand. För vår stora dotter var detta tredje resan till Thailand och eftersom hon var 5 år under förra resan visste hon redan lite om vad semestern skulle innebära, men för Ronja 3 år innebar resa ett helt nytt perspektiv…

Vad jag älskar mest med att resa i Thailand är öppenheten och värmen hos människorna och det var otroligt spännande att se Ronjas reaktion på att så många Thailändare ville busa och skoja med henne. På restauranger, vid stranden eller när vi åkte på utflykter.
Ronja är initialt ganska blyg och i Sverige är det ingen främling som flörtar sig in hos henne. Ju mer de försöker ju mindre chans att de lyckas.
Ronja bedömde däremot att Thailändarna såg relativt ofarliga ut. Ganska förståeligt, eftersom Thailändare typiskt är korta, smala, saknar skäggväxt och ofta har en ljus och mjuk röst.

Om att resa och att utveckla sin sociala kompetensI början reagerar hon på samma sätt på främmande thailändare på restaurangen som vid ett möte i Sverige.
Med en trumpen underläpp som visas fram tillsammans med en intensiv blick som tydligt talar med ett kroppsspråk som varje kultur kan förstå utan att man delar förståelsen för det talade språket.

Om att öva sin sociala kompetens på resanMen allt eftersom dagarna går så börjar hennes ögonen glittra tillbaka och hon skojar hon med.

Under de sista dagarna på semestern är det en lite tuffare tjej som kikade fram under hårlockarna, med ett smittande leende som nu även kan föräras en och annan främling…

Det som är så fantastiskt med att resa i andra länder är skillnaden i kultur och hur människor är och lever. På gott och på ont, för i många länder är klyftor mellan rika och fattiga, de som har och inte har enorma.
Men även detta är något som jag vill att mina barn lär sig. Det öppnar ögonen och tvingar fram dialoger som vi annars kanske inte skulle haft, eller som barnen inte skulle kunna förstå och ta till sig.

Om att resa och att läraNär en liten pojke går runt mellan borden på restaurangen och säljer blomkransar till oss turister och fastnar vid min dotters nintendo-spel ett ögonblick, då finns det både sådant som förenar min dotter och pojken och sådant som skiljer dem åt och mycket att försöka förstå och förklara.

Att våga prova nya sakerAtt resa är verkligen som att snabbspola in nya erfarenheter.
Mina barn lär sig om det främmande landet, övar sin sociala kompetens, sitt språk och framförallt får de förståelse och en acceptans för att det finns flera sätt att se och göra saker på.
Det kan vara en sådan enkel sak som att man alltid tar av sig skorna innan man går in genom dörren till en Thailändsk familj. Eller att öva sig lite extra i att behärska sitt humör eftersom man i Thailand inte känner sig bekväm med att man inte kan kontrollera sina känsloyttringar, som upplevs som att man tappar ansikte.

Ganska kul när Wilma säger till Ronja ”dämpa dig, du stör Thailändarna” när Ronja 3-års trotsar skriker och väsnas…

Så när Ronja nu springer runt här hemma i huset och pratar om att hon vill ”åka Talland nu”, och jag förklarar ”att resa till Thailand kostar mycket pengar och att vi måste spara ihop till resan först”, så hoppas jag att hon snart kommer att få uppleva många fler resor, till Thailand och till andra spännande platser på jorden.

Men jag har en känsla av att nästa resa kanske inte dröjer allt för länge när Ronja hittar en tappad femkrona på golvet och med stor övertygelse i rösten sträcker fram den till mig och säger ”Mamma, nu kan vi åka Talland, jag har hittat pengarna”.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *