Svensk skola i Thailand

Lilla Svenska skolan Thailand - RESA MED BARN

Foto från Lilla Svenska skolan på Koh Lanta

Funderar du och din familj på att ta en längre timeout i Thailand?
Att temporärt bosätta sig utomlands är en ny trend bland familjer. I Thailand har detta lett till att det har startats upp flera svenska skolor på några av de populäraste svenska semesterorterna för oss svenskar.

Här berättar vi mer om de svenska skolorna i Thailand och om hur det går till att gå i skolan på distans.

Betald skolpeng för skolan i Thailand

Vissa kommuner betalar skolpeng för skolgång vid svenska skolor i Thailand, vilket erbjuder en bra möjliget att hålla kostnaderna nere för familjer som vill semestra länge i Thailand med barnen. Kommunderna har dock ett ganska strängt regelverk vad gäller skolpeng utomlands. Nacka kommun betalar t.ex. ersättningen i efterhand om man uppfyller kraven, och det får inte vara sämre kvalitet än i Sverige. Man betalar inte för något om ditt barn inte har klarat sina studier eller om det behöver läsa om något hemma.

Flera svenska kommuner, bland andra Nacka, betalar terminsavgifterna för elever som går i skolan på Koh Lanta och på andra ställen. Nacka kommuns krav är att eleven ska gå på skolan i utlandet under minst en termin och att undervisningen ska vara minst lika bra som hemma.

SKL håller nu på att ta fram information om regler för utbildning utomlands. De är tveksamma till att kommunerna ger pengar till skolor som står utanför Skolinspektionens tillsyn och som inte har någon rätt att sätta betyg, så reglerna kan komma att ändras.

Skolverket om svensk skola utomlands

Svenska staten stödjer utbildning av utlandssvenska barn och ungdomar för att svenska företag ska kunna rekrytera personal med barn i skolåldern för arbetsuppgifter i andra länder.

För att barn och unga ska kunna ha kontakt med och möjlighet att återvända till Sverige efter föräldrarnas avslutade tjänstgöring utomlands, är det viktigt att det i dessa länder finns tillgång till en undervisning som motsvarar den svenska skolans.

Svensk, Engelsk eller Thailändsk skola? 

Närhet, pedagogisk profil och elevavgifter är faktorer som väger olika tungt för olika familjer vid val av skola i Thailand. Du behöver också ta ställning till vilket undervisningsspråk som ditt barn är bäst betjänt av på kort eller lång sikt.

Minimilängd på inskrivningsperiod

De flesta av skolorna har en minsta period på skolvistelse för att inskrivning på skolan ska komma i fråga. Minsta inskrivningsperiod brukar vara från ca 4 veckor eller längre.

Svenska skolor i Thailand

Vi har hittat följande svenska skolor i Thailand. Hör gärna av dig om du känner till någon ytterligare svensk skola i Thailand som saknas i listan. Skolorna har olika inriktning och mål, du kan läsa mer om respektive skola på deras egen hemsida.

Plugga på semestern

Vill ni bara ha lite hjälp med läxläsningen under semestern?
Sunwing Resort Kamala Beach får barnen hjälp med studierna varje vardag 16.00-18.00. Detta i samarbete med Svenska skolan i Phuket. Behöriga lärare finns på plats varje måndag till fredag och kan hjälpa till med alla ämnen i år 1-9.

Hjälp med läxläsning har funnits på Sunwing Resort Kamala Beach januari till april 2011 med ett paket på 4 dagar x 2 timmar om dagen, 4 gånger som kan kunnat utnyttjas under en eller två veckor. Låt oss hoppas att det varit populärt nog för att finnas kvar under 2012. 

Pris: 195 sek per vecka (900 THB). Pris drop in, dag eller vecka: 215 sek per vecka (1000 THB) eller 75 sek (350THB) per dag och i mån av plats.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *