Thaitime på Koh Lanta – möjlighet till eftertanke och att släppa tidspressen!

Resa med barn i Thailand -Thaitime

Att befinna sig i Thailand, där klockan inte är särskilt viktig, gör att jag efter en tid anpassar mig till att tycka likadant. Jag kommer från mitt stressade Sverige, med tidspress på jobbet – tidspress från dagis  – tidspress från bussen, tåget eller tunnelbana som jag ska passa, och till ett land där jag får försöka att anpassa mig till att ”bara vara”.

Detta är ju såklart ganska generellt för en semesterfirande tillvaro, eller ett break från tillvaron av något slag, så länge du är kvar i den svenska miljön, är det svårt att inte bry sig om tid, eller anpassa sig efter andras behov. Kanske har du ett jobb med deadlines, eller kanske är det oerhört viktigt att du, som jag, infinner dig på jobbet precis när ditt pass börjar (helst innan!), för att inte missa viktig överrapportering.

Thailand med barnDet är en fröjd för själen att åka ifrån den tillvaron då och då. Som en man sade häromveckan, i en av alla spontana sociala stunder vi haft under vår tid på Koh Lanta.

”jag är lite avundsjuk på thaiarna som kan leva så avslappnat och strunta i tiden i princip jämt”

förvisso – samtidigt som det känns lite som en utopi att totalt anamma deras livsstil för alltid, åtminstone för mig.
När vi några enstaka dagar bestämmer träff med bekanta, vänner eller främlingar för att äta, snacka business eller vad det kan vara och avtalar en TID… kommer plötsligt någon slags stress som vi inte känner igen.
Vi har ju släppt det där med tid och har bara ett ”hum” om vart på dygnet vi är.

Eftersom flera av våra vänner bor här i Thailand halvårsvis, så arbetar de också här. Några arbetar på distans mot Sverige eller internationellt och andra arbetar med projekt eller företag här på ön Koh Lanta. Det är inspirerande och väldigt vettigt när man stannar länge att ha lite kontakt med ”verkligheten” om man trots allt tänker återvända hem till samma jobb.

För mig som släpper jobbet helt i 2 månader, så är startsträckan en bit när jag kommer hem… Det går, men det är hemskt när man inte är stressad alls och återkommer till jobbet – och verkligen slås av den stress som du nästan kan ta på. Tillfredsställa andra, passa tider, skynda sig till nästa, prioritera, hinna svara på alla kollegornas frågor, osv… listan kan göras lång.
Detta är ju vardag när man arbetar med det varje dag, men att kliva åt sidan och ta paus ger ett helt annat perspektiv…

Thaitime - Thailand med barn

Pausen gör att jag orkar lite mer – lite längre. Pausen gör också att min kropp och själ får vila från vårt stressade och tidspressade samhälle under en lång tid.  Trots vardagsstressen som man aldrig kan fly ifrån, så har jag ändå så oerhört mycket mer tid för det mesta här i Thailand. Eller snarare utrymme – eftersom jag inte räknar det jag gör här i tid.

Bara att skriva detta, ger mig oerhörd glädje och inspiration till att hitta metoder när jag sedan kommer hem för att få samma ro då och då. För snart bär det av – thaitime upphör om 5 dagar för min del och bara vetskapen stressar mig lite…

I Thailand får du lära dig att ha tålamod på flera sätt. Dina barn ska lära sig anpassa sig vid en rad olika restaurangbesök, du själv ska lära dig planera måltiderna så att du inte alltid kommer vrålhungrig till en restaurang som inte lagar mat i supertakt precis…

Du får också lära dig, att frågar du en thailändare om tiden på olika sätt så får du fem svar av fem olika personer. Hur långt är det till…? Hur lång tid tar det att köra till…? Vilken tid är lagom att vara där? Thailändska svar är inte alltid fakta, då det för dem är viktigt ATT svara – inte vad man svarar. Detta lär man sig efter ett tag…
All denna möjlighet till egenutrymme och TID som vi så gärna kallar det, ger i alla fall vår familj och oss som par – tid att skriva listor och diskutera allt vi vill ändra på eller förbättra när vi kommer hem. Vad vi vill ordna upp i vårt hem, vad vi ska prioritera bort, vilka ”kontrakt” vi ska skriva med varandra osv.

Thailand longstay - Johanna bloggar för RESA MED BARNÄven innan vi skaffade barn, satte vi oss ner på semestrarna och skrev ner saker som var viktigt – drömmar, saker vi ska förverkliga bums osv.
Att konkretisera och ta sig tid när ”lillan” sover har faktiskt gjort att vi varje gång kommit hem från semestern med bra grejer i bagaget som vi genomfört.

Det vi drömde om sist var att ha en städerska, och hur det skulle fungera… Nu har vi en mor och dotter som grovstädar åt oss varannan eller var tredje vecka och det är som himlen varje gång de rengjort vårt hus. Det är värt vartenda öre!
Det är bara en av alla konkreta saker vi skrivit ner och genomfört…

Vad ska du skriva ner och genomföra på DIN nästa resa?


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *