Till Thailand med spädbarn

Tips från sjuksköterskan inför en semester i Thailand med spädbarn

Vi ska resa till Thailand i tre månader med en fyramånaders spädis och två sjuåringar. Vad bör jag tänka på? Ta med mig?

Joanna

Denna fråga ställdes till RESA MED BARN på Facebook.

Hej!

Tack för din fråga – vad kul att du väljer att fråga just RESA MED BARN.
Jag har själv rest med vår dotter som spädbarn på longstay (drygt 4 mån) i Thailand. Vi reste till Thailand när hon var 4,5 månad.

Din fråga är inte specifik, så jag skriver lite allmänna tankar, så kan du hemskt gärna återkomma med följdfrågor!

Viktigt! Skydda barnen från solen! Ditt spädbarn bör helst bära tunna långärmade tröjor och byxor i solen om ni ”måste” vistas i den. Använd alltid skydd på vagnen och även solhatt, såklart.
Badar ni med bäbisen, använd solskyddskläder. Varför? Till barn under 2 år rekommenderar man inte att de använder solkräm då deras hud inte kan bryta ner de ämnen som solkrämerna innehåller. Där gör man sitt eget val dock, vad man väljer.

Sedan är det viktigt att vara försiktig med mygg-täta områden (och andra insekter, såklart). Myggnät är a och o till vagnen, samt ett boende som är tätt och tryggt så gott det går. AC brukar hålla myggor borta, faktiskt..!

Dina äldre barn bör såklart smörjas med solkräm frekvent och snåla inte på styrkan (SPF 30-50 anser jag är lämpligt).

Vad gäller reseapotek så har de oerhört brett sortiment i Thailand, men däremot har de inte suppositorier (”stolpiller”) så det rekommenderar jag dig starkt att ta med till din minsting för eventuell feber. För reaktion på solen och värmen, så får små barn gärna plitor, och de dämpar du enklast och mest effektivt med babypuder – ta med eller köp där!

Flytväst för spädbarn, bilstol för spädbarn, osv finns som regel inte i Thailand.
Räkna heller inte med att det alltid finns barnstol – beroende på var ni vistas. Man får vara påhittig – äta i vagnen, eller ta med ”sack and seat” som är en tygstol (du rullar bara ihop den när den inte används, supersmidigt!!) du tar med dig och fäster på vilken stol som helst så bebisen kan sitta med vid måltiderna.

Välling, finns inte i Thailand! Bröstmjölksersättning finns, och burkmat – men absolut inte i sortiment såsom hemma.

Vid eventuell solsveda rekommenderar jag er alla, inklusive alla barnen, att smörja med Aloe Vera gel, det svalkar och lindrar oerhört bra – så även om man bränner sig på hett vatten eller får andra svedor på huden. Aloe Vera finns att köpa på Apoteken i Thailand och likaså vätskeersättning. Jag är osäker på om det finns vätskeersättning till barn dock, så ta med till minstingen om du inte ammar (annars räcker amningen).

Rekommenderar dig att ta med en riktigt bra bärsele (ergonomisk om du frågar mig, använder själv Pognae), eftersom det inte alltid är särskilt vagnvänligt i Thailand…

Glass – ät förpackad glass! Inte ”skopglass”. Det är oerhört lätt att bli magsjuk av ALL form av mat som står framme länge, och särskilt i värmen då bakterier trivs som allra bäst. Detta gäller även ”gatumat”, se till att den hettas upp ordentligt om ni ska äta den.
Blir ni magsjuka – drick, och ni som vuxna kan köpa jättebra grejer på Apoteket, såsom koltabletter, osv.
Det viktigaste för barnen är att komma ifatt med vätska och att sedan ge fast föda försiktigt så att magen kan få börja jobba i jämn takt igen.

Annars – var påhittig och lita på din instinkt. Tänk på att du är i ett helt annat land, där helt andra förutsättningar råder. Ni kommer ha jättekul, vara med om en massa annorlunda saker, och fråga gärna andra svenskar om råd.

Vart ska ni vara? Kanske har jag även specifika råd beroende på vart ni ska. Vi har varit allra mest i Phuket och på Koh Lanta med småbarn. Sedan har vi rest runt en hel del i Thailand utan barn också. Återkom gärna om du vill ha råd och tips!

Mvh Johanna


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *