Semestra i Turkiet, eller INTE?

För och nackdelar med att semestra i Turkiet med barn

Varför Turkiet? Inledningsvis för oss… enbart priset. Prisbilden mellan en resa till Turkiet och resan till Spanien eller Grekland skiljer sig avsevärt.

Var i Turkiet? De större resebolagen säljer resor till Marmaris på den Egeiska kusten, Bodrum-, och Antalyakusten.

Underbara Turkiet…

Marmaris är resmålet för er som inte vill sitta still. En kul grej är badutflykten till Sköldpaddsstranden i Dalyan eller Pamukkales vita klippor och naturliga pooler, som finns med på Unescos världsarvslista.

Bodrumkusten väljer man mellan resmål från den färgstarka staden Bodrum till idylliska och mer familjevänliga Turgutreis.

Den fantastiska Antalya-kusten, mer känd som den turkiska Rivieran och barnfamiljens ofta självklara val.

Här finns de stora turistställena som Side, Antalya, Alanya och Belek. Här finns hela skalan av hotell från billigt och bra till lyx, från All inclusive till möjligheter att prova det världsberömda Turkiska köket.
Den totala avkopplingen, när man bara vill bada, sola och vila upp sig och kanske uppleva lite historia och kultur in emellan.

Turkiet har dessutom lång tradition av All inclusive vilket gör att de ofta är bra med varierat utbud. Och avsett vad man anser om All inclusive så måste jag nog hävda att det är otroligt bekvämt. Det man kan tänka på är att faktiskt lägga en slant i de bössor som ofta står placerade vid ingången till de olika restaurangerna eller matsalarna på All inclusive hotellen.

Det underbara Turkiet

I beskrivningen ovan kan man lätt förstå alla fördelar med Turkiet. Dessutom, ovanpå allt annat är det solsäkert och lagom resväg med sin flygtid på ca tre och en halv timma.

Men, finns det några nackdelar med Turkiet? Ja, självklart.

Försäljarna i Turkiet…

Försäljarna är berömda för att vara rent ut sagt för j-liga! Vissa hävdar att det blivit bättre, men det är faktiskt inte kul att inte bara kunna titta.

Frågar man om priset på en vara hamnar man ALLTID i antingen en evighetslång prutningshärva som slutar i att man känner sig tvingad att handla eller behöver bli otrevlig och bara gå rätt ut. På en av våra basarturer blev en av försäljarna så upprörd så han skrek och gapade efter oss. Både jag och vår son tyckte det blev obehagligt, och vår lille kille frågade länge om varför ”gubben blev så arg?”.

Trafiken är en saga för sig…

Förvänta dig aldrig att taxibilarna är utrustade med bilbarnstolar eller ens bälten eller det värsta, att chauffören är helt nykter.
Dessutom är taxibilarna ofta utrustade med kataloger från intilliggande shoppingcenter och dessa kan gås igenom och pekas i till höger och vänster under färden. Vi fick säga till på skarpen att föraren skulle titta på vägen när han körde. Tuta och kör eller störst går först är ledord i trafiken i Turkiet.

All Inclusive i Turkiet…

Ovan nämnde jag att all inclusive ofta är bra i Turkiet och det stämmer. Tyvärr skiljer sig synen på vad all inclusive innebär mellan hotellen.
Ett gott tips på ett hotell där allt fungerade utmärkt är Sea World Resort and Spa på Antalyakusten.
Allt gratis, obegränsad tillgång, glass till barnen mellan 14 och 17 varje dag.
Trevlig personal, inga bekymmer.

Så hett mitt på sommaren…

Värmen! Res vår, tidig försommar eller höst. Res INTE under juli och augusti (framförallt inte med små barn). 40+ är ingen ovanlighet.

Turkiet eller inte?

Men over all – Är du ute efter en vecka med sol, bad, avkoppling med familjen till ett rimligt pris. Ja, då kan jag ändå rekommendera Turkiet som resmål.

Har jag missat något, eller har du en annan uppfattning? Lämna gärna en kommentar här nedan.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *