Turkiet med barn – Juli eller Juni?

Bästa månad att semester i Turkiet med barn

Hettan slår ner på oss som en slägga när vi stiger ut i solen. Ut från AC:ns gudomliga svalka inne på vårt halvt mörklagda hotellrum. Det är olidligt varmt, och när vi släpar oss fram utmed de små stånden med färgglada T-shirts, solglasögon, turkosa armband och vattenpistoler för att få i oss dagens första mål mat efter frukost, orkar inte de annars så fantastiskt angelägna försäljarna mer än vinka lite åt oss där de hukar under sina markiser och uppspända tygskynken.

Turkiet i Juli

Det är sista veckan i juli. Vi har rest till Turkiet, och just idag, när den digitala termometern på hotellfasaden blinkar 46 grader, fast klockan börjar närma sig fem på eftermiddagen, är faktiskt vår semester långt ifrån njutbar. Hela förmiddagen har vi lyckats spendera i poolen, eftersom det varit omöjligt att vistas ovanför den skyddande vattenytan. Men hela eftermiddagen har gått åt till att ligga på rummet. Inte riktigt vad vi såg framför oss när vi lämnade en av Sveriges sämre somrar för att vi, och framförallt vår då 2-åriga son, i alla fall skulle kunna få en veckas sol och bad under vår sista semestervecka.

Vad vi däremot inte hade koll på är att temperaturen i Turkiet under de hetaste månaderna juli och augusti alltid ligger kring 40 grader och att toppar på 50 grader mitt på dagen är inte alls är ovanligt. Dessutom råder en relativt hög luftfuktighet. Ibland upp emot 80 %. Ja, jämförelsen med en bastu behöver jag kanske inte ens nämna. Barn är känsligare än vi för värme och sol och resan blev för vår 3-åring mest en plåga. Han åt nästan ingenting på en vecka och ville knappt gå utanför hotellrummet vilket naturligtvis gjorde det totalt omöjligt för oss att njuta av någonting alls.

Turkiet är bra på många sätt och framförallt passade det just då vår semesterkassa. Men hade vi vetat då, vad vi vet nu, så hade vi definitivt valt att spara vår resa till framåt hösten.

Turkiet i Juni

Ett år senare är vi trots allt tillbaka i Turkiet. Om det beror på att vi lyckats försköna våra minnen från sommaren innan, eller om reskassan är precis lika liten som förra året vet jag inte. Men något har vi i alla fall lärt oss, för nu reser vi till Turkiet första veckan i juni.

Och vår semester i jämförelse med sommaren innan blir som natt och dag. Det är naturligtvis varmt, det är ju lite därför man reser till Turkiet, men till skillnad från 46 grader blinkar termometern nu på behagliga 28 grader hela veckan. Vädret är stabilt. Svala mornar och stilla eftermiddagar. Vi och grabben kan nu njuta av allt som en semester ska ha att erbjuda. Vi kan röra oss fritt även under de hetaste timmarna mitt på dagen och njuta av mat och dryck, bad, lek och sol.

Juni bättre semestermånad i Turkiet än juliVi kommer hem från vår Turkietsemester med solvarm hud, ny kraft och energi, och en underbar vecka i bagaget.

Dessutom har de fantastiskt angelägna försäljare även lyckats berika oss med minst två färgglada T-shirts, ett turkost armband och ett par ursnygga solglasögon i spiderman-utförande.

Ska ni resa till Turkiet på en semester med barn, rekommenderar jag alltså varmt en tidig juni-semester och att man undviker en Turkietsemester i juli och de första veckorna i Augusti.
För att hitta rätt resmål månad för månad tipsar jag om Guiden Bästa resmål för solsemester, där du hittar fler tips på resmål som passar bra eller högst olämpliga när man reser med barn.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *