Snorkling med Barn – Guide

Snorkling med barn

Att snorkla i varma vatten med vackra färggranna fiskar och koraller är en helt fantastisk upplevelse som många barn älskar. Snorkling är också en perfekt familjeaktivitet som passar både vuxna och barn och som faktiskt går att göra redan från att barnen är ganska små.

På denna sida ger vi tips på vad som kan vara bra att tänka på om du vill prova på att  snorkla med barn.

Hitta snabbt inom sidan:

Rätt Cyklop

Barn har begränsat tålamod. Billiga cyklop eller en cyklop med dålig passform som läcker in vatten kan förstöra ditt barns upplevelse av snorklingen och försvåra inlärningen, därför kan det vara bra att investera i en cyklop av god kvalitet redan från början och att vara noga med att hitta en cyklop som sitter bra och sluter helt tätt mot barnets ansikte.

En bra cyklop ska:

 • Ha ”Tempererat glas”.
  Om cyklopet skulle krossas bildas inga vassa glasskärvor.
 • Klara av det s.k. cykloptestet. Barnet ska kunna sätta på sig cyklopet utan nackrem, andas in genom näsan samtidigt som samtidigt titta nedåt.
  Om cyklopet inte trillar av, så har det bra passform.
 • Ha liten volym. Ett cyklop med mindre mängd luft är lättare att tömma på vatten och tryckutjämna med. Nackdelen är dock ett begränsat sidoseende.

Om ditt barn är hårömt kan det vara bra att använda ett nackband som man trär över gummibandet som håller cyklopen på plats. Med nackbandet som skydd fastnar inte cyklopens gummiband i håret och det blir dessutom lättare för ditt barn att själv ta av och på sin cyklop under snorklingen.

Ibland tycker barn att det är obehagligt att använda cyklop och då kan det vara lättare att börja öva snorkling med ett par simglasögon. När ditt barn väl vant sig vid att titta under vattnet med hjälp av simglasögonen (på allt spännande som finns under ytan) kan ni göra ett försök med cyklop igen.
Det kan dessutom vara lättare att hitta ett par simglasögon som sitter riktigt bra på ditt barns huvud.
Lägg till snorkel först när det fungerar obehindrat med cyklopen.

Rätt Snorkel –  en säkerhetsfråga

Det är mycket viktigt att snorkelns dimensioner är anpassad för barn, annars kan ditt barn få syrebrist, riskera att svimma och i värsta fall kan detta leda till drunkning. Låt inte ditt barn låna din snorklingsutrustning.

Följande råd ger man på dykarna.nu om snorkelns dimensioner för barn:

Måtten för en snorkel för personer upp till 50 kg. skall vara volym: max 1,5 dl, längd: max 30 cm, innerdiameter: minst 15 mm. Måtten är viktiga då det annars blir svårt att blåsa ur den gamla ”luften” (koldioxid) Det skall inte vara några slags ventiler på toppen av snorkeln (dess mynning).
Det man också bör tänka på när det gäller barn och snorkling är att man förklarar riskerna med hyperventilering. Samt att inte pressa sig att hålla andan som annars brukar bli en populär aktivitet med kompisarna.

Håll dig nära ditt barn när ni snorklar, för även om barnet känner sig trygg med snorkel och cyklop är paniken inte långt bort om snorkeln plötsligt fylls med vatten.

Snorkling och användning av simfötter

Att använda simfötter brukar barn tycka är jätteroligt. Plötsligt kan ni ta er fram nästan lika fort i vattnet.
Det finns en del olika simfötter/fenor. Hårda och mjuka simfötter, långa och korta, hel och halvfot, dyra och billiga. Här finns inget rätt eller fel, allt beror på vad man föredrar och tycker är bekvämt för fötterna. Om ditt barn använder simfötter för helfot (vilket kanske ändå är det vanligaste), är det lätt att få skav på hälarna.
Det finns speciella simfots-sockar att köpa, men även breda plåster kan fungera innan simfötterna ”simmats in”.

När du snorklar med ditt barn är det praktiskt att även ditt barn använder simfötter, både för att det ska fungera att förflytta sig tillsammans och för att ditt barn inte ska trötta ut sig, men tänk på att med simfötter förflyttar sig även ditt barn snabbt och risken ökar att ni kommer ifrån varandra i vattnet under snorklingen. Var beredd med dina egna simfötter, så du hinner fram om ditt barn behöver dig.

Snorkling med Våtdräkt eller solskyddsdräkt

Barn behöver naturligtvis inte ha en våtdräkt när de snorklar, men det finns flera fördelar med våtdräkt.

Våtdräkt tjänar fler syften:

 • Bidrar till att ditt barn bättre håller värmen, vilket är extra viktigt vid snorkling i Sverige där det ju tyvärr inte är så varmt i vattnet. Barn som snorklar och har roligt glömmer lätt av sig och känner inte av att de blir nerkylda.
 • Bidrar med flytkraft.
  Det kan vara bra att ditt barn får några extra kilo flytkraft för när barn snorklar tröttar de ut sig snabbt utan att själva känna efter.
 • Fungerar som solskydd.
  Solens strålar reflekteras i vattenytan och man kan inte vara länge i vattnet utan att bränna sig om man inte är ordentligt skyddad. Även vattenfast solskyddsfaktor nöts bort i vattnet efter ett tag. Med en våtdräkt är ditt barn garanterat skyddad från solen.
 • Skyddar mot brännmaneter.
  I Sverige finns det inga riktigt farliga maneter, även om alla som bränt sig ordentligt på en brännmanet vet att det gör nog så ont… Men I andra länder är situationen annorlunda. Med en heltäckande våtdräkt minskar du risken för allvarliga brännskador vid snorkling.
  Läs gärna mer om detta och hur man skyddar sig mot bland annat kubmaneter i vår bloggpostserie Farligt att semestra i Thailand? -Del 2 Thailand under ytan

Solskyddsdräkt kan vara ett alternativ till en våtdräkt, dock får barnet bara nyttan av den solskyddande funktionen och ett visst mått av skydd mot brännmaneter. Du hittar våt och solskyddsdräkter från olika leverantörer på vår Sol & Bad Produktsida

Öva snorkling innan semestern

Barn kan tycka att det är roligt att öva med snorkel och cyklop i badkaret hemma. Det är också bra att öva snorkling några gånger i simbassäng innan ni ger er ut och snorklar, så får ni mer ut av snorklingen på semestern. 

Nu är det bara att börja öva inför många underbara tillfällen till snorkling med ditt barn.

Gillade du denna Snorklingsguide? Dela den gärna med dina vänner!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *