Solsting & Vätskebrist

Oavsett om ni ska resa på semester med barn i ett varmt land? Eller vill ha lite tips på vad man ska tänka på under den svenska sommaren i avseende på sol, värme och barn… Denna sida ingår i våra Barn och Sol sidor och här ger vi tips och råd kring sådant som är bra att tänka på när man befinner sig i ett varmt klimat med barn.

Barn extra känsliga för solsting

Solsting eller Värmeslag (hypertermi) är ett tillstånd, då kroppstemperaturen inom loppet av relativt kort tid blir förhöjd till onormala nivåer. Det är ett livsfarligt tillstånd, som kräver snabb läkarhjälp.

Spädbarn och små barn är extra utsatta för värmeslag eftersom de är sämre på att reglera sin kroppstemperatur. Det betyder att deras kroppstemperatur snabbt kan svänga både upp och ned.
De påverkas dessutom lättare av omgivningens temperatur. Därför är det viktigt att små barn är rätt klädda och inte vistas i för varma eller för kalla miljöer.

Farosignaler – När blir det kritiskt?

  • Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
  • Tilltagande, trötthet, yrsel och huvudvärk.
  • Om huden är blossande röd och torr (nedsatt eller upphävd svettproduktion).
  • Nedsatt/avtagande urinproduktion med allt mörkare och gulare färg (vätske-/saltbrist).
  • Svårighet att få kontakt – svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.
  • Vid temperaturer över 41 grader C börjar situationen bli allvarlig (vid temperaturer över 42 C uppstår ofta cellskador i bl.a. hjärnan)

Vätskebrist hos barn

Vätskebrist, uttorkning eller Dehydrering som är den medicinska termen innebär att kroppen har underskott av vatten för att upprätthålla normala funktioner. Orsak till vätskebrist kan vara feber, diarré eller kräkningar, eller om man svettas mycket och det inte kompenseras med vätskeintag.

Vätskebrist kan orsaka feber men Barn får lätt feber av andra orsaker. Det är inte alltid som feber betyder att barnet är särskilt sjukt. Om ditt barn är väldigt aktivt och leker livligt, kan temperaturen gå upp till 38,5 grader utan att det är tecken på sjukdom. Låt barnet vila under en halvtimme och mät sedan temperaturen en gång till. Febern går i normala fall ner omkring en halv grad efter vilan, då är det inte fråga om feber. Små barn kan även få temperaturer över 37,8 grader av för varm omgivning eller för varma kläder.

Om barnet förlorar mer vätska än det får i sig kan det bli uttorkat, därför är det viktigt att få i barnet tillräckligt med vätska. Små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Vätskeförlusten kan leda till hög feber som i sin tur gör att barnet förlorar ännu mer vätska vilket leder in i en ond cirkel, eftersom febern i sig leder till ytterligare vätskeförlust när barnet svettas.

Hur ser man om barn har vätskebrist?

  • Kontrollera om ditt barn kissar. För små barn kontrollerar man att det kommer kiss i blöjan.
  • Om det inte kommer några tårar när barnet gråter är detta också ett tecken på vätskebrist.
  • Titta på hur barnet ser ut i munnen; om barnet har tillräckligt med vätska är slemhinnorna fuktiga och rosa, tungan är våt och det finns spott i munnen.

Du bör kontakta en läkare om barnet inte vill dricka, eftersom detta snabbt bidrar till vätskebrist. Kontakta också läkare om ditt barn beter sig annorlunda än det brukar eller om det är förvirrat.

Förhindra Vätskebrist

När ditt barn förlorar mycket vätska är det viktigt att ge dryck förebyggande, detta är extra viktigt när man befinner sig i ett varmt och soligt land, när ditt barn har feber eller vid magsjuka. För att inte tala om en kombination av ovanstående! Här finns tips på hur du behandlar magsjuka barn.

Vätskeintaget är tillräckligt när urinen är ljusgul. Det är inte bara vätska som förloras utan också salter och mineraler. Ibland räcker det inte att ersätta med vatten, då är vätskeersättning ett bra alternativ. Du kan antingen göra din egen vätskeersättning eller köpa färdig på apoteket men till små barn är det att föredra att använda färdig vätskeersättning för att få rätt proportioner.

Barn och Vätskeersättning

Man kan göra egen vätskeersättning, men eftersom det är mycket viktigt att proportionerna blir rätt så bör man om möjligt köpa färdig vätskeersättning på apoteket till små barn. Här nedan finns dock ett recept som kan ges till barn äldre än 2 månader och som publicerats på Barn- och umdomskliniken HSH site av överläkare Kent Åke Henricson.

1 liter kokat avsvalnat vatten eller svagt the
2 matskedar druvsocker eller vanligt socker
1/2 tesked salt

Kan smaksättas med litet saft av pressad apelsin/citron eller med max 2 teskedar koncentrerad fruktjuice

OBS! Använd måttsatts.
Tag alltid strukna mått. Smaka av före serveringen – är det saltare än tårar är det för salt

Det viktigaste är att barnet får i sig vätska. Om det absolut inte går att få i barnet vätskeersättning kan du prova att med tesked ge saft eller annan dryck som barnet tycker om.
Ibland kan det vara svårt att få i dem vätska över huvudtaget så försök med det som fungerar. Håll barnet under uppsikt och håll koll på allmäntillståndet.

Vid feber – ge paracetamol (Alvedon, Panodil mfl) – sänkt temperatur minskar vätskebehovet. OBS Barn som är under 6 månader och har feber, kontakta läkare!

Små barn blir fort uttorkade, håll koll på allmäntillståndet.

Vätskeersättning Semper & Resorb

För barn från 2 månader finns Semper Vätskersättning som kan användas vid olika sjukdomstillstånd som orsakar kräkningar och diarré. T.ex. vid antibiotikarelaterad diarré, turistdiarré och matförgiftning. Semper Vätskeersättning har en neutral och lättdrucken smak.

Barn som helammas behöver ingen vätskeersättning, amma istället tätt och korta stunder. Om ditt barn är för trött för att orkar amma kan du pumpa ut mjölk och ge med sked istället.

OBS! Spädbarn blir mycket lättare allvarligt uttorkade, vid minsta tveksamhet eller osäkerhet kontakta sjukvården. 

För barn från 3 år och uppåt finns Resorb som är en brustablett som återställer roppens salt- och vätskebalans. Resorb kan bl.a. användas vid diarréer och kräkningar men även vid kraftig svettning vid fysisk aktivitet eller varmt klimat.

Följ alltid anvisningarna på förpackningen. För kompletterande information se bipackssedel. På sidan Reseapotek för Barn hittar du mer information om vätskeersättning och andra reseapoteksprodukter för barn och spädbarn.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *